12 January 2015

nisaRecipe : suhun sup



disebabkan hari ini merupakan hari pertama bebudak sekolah masuk ke sekolah, jadi emmandangkan mama tersangat busy menguruskan adik ke tiga dan ke empat, jadi dapur memang sejuk laa cito ea..dan memandangkan perut aku ni semakin mengada ngada minta di isi... jadi aku pergi ke dapur dan tinjau tinjau..harapan ada makanan tapi hampeh.. yang ada cuma lauk asam pedas semalam yang dah dipanaskan.

tidak lama kemudian, mama pown pulang dan mama cakap ' kak, tolong kopekkan bawang merah bawang putih dan kentang, kejap lagi mama nak masak suhun'

haaa...mesti korang taw suhun tu macam mana kan?? ke korang tak paham apa yang aku eja??

inilah ghupenye suhun tuhh

ok..lepas je aku buat seperti yang mama suruh (acah2 anak mithali..padahal kaki jawab ni)

lepas tu, entah tetiba hati ni terbuka nak masak bende nii..mama aku entah pergi mana tak taw
jadii moh lerr berpesta kau sensorang di dapur..yabedabeduuu

bahan bahan nak buat suhun 
(no refer mana2 web..main bantai hoiii)

1. sebiji bawang besar
2. 2 ulas bawang putih
3. 2 biji kentang bersaiz sederhana
4. 1 jug sederhana air
5. garam dan secukup rasa
6. segenggam ikan bilis yang dah di buang kepala
7. mestilah 1 paket suhun

cara cara

1. masukkan sedikit minyak kedalam periuk yang sederhana
(depends on berapa orang yang nak makan)
2. biarkan minyak tu panas, kemudian masukkan bawang merah dan bawang putih.
kacau sehingga naik bau tapi jangan sampai hangit pulak
3. masukkan air mengikut citarasa korang. kalau nak banyak air, pown boleh,

eh2 sebelum terlupa, aku lupa nak bagi taw, suhun dan kentang perlu direndam dahulu taw..!!

4. masukkan kentang yang dah dibelah - belah, biarkan sehingga kentang tersebut empuk.
macam mana nak taw kentang korang dah cukup empuk? ambil garpu dan cucukkan dia.
5. lepastu masukkan ikan bilis bersama garam dan secukup rasa.
tunggu sampai air dah mendidih
6 .  akhir sekali masukkan suhun yang dah di rendam, kacau hingga sebati.
eh2 jangan lupa rasa sedap ke x taw...nak biarkan lama sedikit pown xpe, biar sampai suhun tersebut lembut. pastikan api korang dalam keadaan sederhana.

akhir sekali hidang



alhamdulillah berjaya..we did it..
we did it we did it hooreyy (lagu dora explorer)

duhai kekasih hati, anda tidak perlu lagi gusar memilih saya sebagai calon isteri, sebab saya akan jaga perut awak sebaik mungkin, biarlah perut awak mengalahkan perempuan mengandung, tak hapooo..asalkan awok tak kelaparan dan boleh lah berfutsal bersama perut yang memboyot awok tuhh..hikhik..tak sabar nak try next menu.. =)


p/s : badan mula rasa seram sejuk, jangan demam hoiii


TQ reading (>,^)v,

3 comments:

Hanis Amanina said...

masa kecik2 dulu tak tahu namanya suhun. jenuh bagitaw mak, nak mak masakkan suhun sbb dulu2 panggil tali. errr

A.N.I.S.A. said...

hanis amanina : yeke panggil tali?? hahah ok laa dari panggil dawai ye tak..salam perkenalan awak =)

Hanis Amanina said...

hehe salam kenal jugak awak :D

skrg taw dah namanya suhun, suka sangat suhun; siap bawak stok datang czech ni ha :D