9 December 2013

10/12/2013

Assalamualaikum...

dear blog..hanya engkau kawan terbaik yang selalu ada bersama dengan aku...
status terbaru aku adalah aku seorang penganggur yang suka menyusahkan family (bak kata seseorang)
ya Allah...tabahkan hati aku ya Allah...kuatkan lah iman ku...ya Allah aku tahu rezeki ada dimana mana...bantulah aku yaAllah..

nisa Be Strong !!!

16 November 2013

16/11 (malam)


MENANGIS
Ya Allah aku sangat merindui dia ya Allah...
kuatkan imanku untuk menempuh hari hari yang mendatang...
ya Allah permudahkanlah urusan kami..

what i'm thinking rite now

ASSALAMUALAIKUM  lazy blogger (prefer to myself)

hanya luahan yang dirasakan saat ini....

biarlah aku yang memilih jalan hidupku sendiri
biar aku yang tentuka arah langkahku
biar aku kejar apa yang seharusnya aku dapatkan
biar aku raih semua yang aku inginkan

tak usah ada yang mengatur kemana aku harus melangkah
tak perlu ada yang menentukan kemana aku pergi
biar saja aku hidup dengan caraku sendiri
biar saja aku jalani hidupku seiring berjalannya waktu

aku hanya ingin bebas seperti burung terbang
meski aku bisa saja terjatuh dari tingginya anganku
dan terhempas dari terjalnya cita-citaku
tapi biarlah aku bebas, lepas, dan terbang setinggi anganku


jangan buat aku seperti burung dalam sangkar
yang tak tau apa yang harus aku lakukan dan kemana aku pergi
meski tersedia tempat yang bagus dengan makanan yang lezat
tapi aku terpenjara sunyi dan terbelenggu sepi


aku tak bisa melakukan apa yang harus aku lakukan
aku tak bisa melangkah kemana seharusnya aku pergi
sekali lagi aku hanya ingin bebas tentukan arahku
dan ku kejar cita-citaku seperti asa di angan ku

tak peduli orang berfikir dan berkata apa
tak peduli fesimisme orang dengan apa yang aku lakukan
selama aku bisa mengexpresikan hidupku
aku kan terus menjalani hidup dengan caraku

23 October 2013

23/10

assalamualaikum people


aku rasa blog merupakan satu tempat dimana aku boleh meluahkan apa yang aku rasa...nak bercerita pada orang, aku tak tahu adakah mereka akan paham apa yang tersirat kat hati aku...even family..hem biarlah ianya aku bukukan di sini...
aku dah tak peduli dan aku dah malas nak kejar follower... aku pown bukan rajin sangat nak update 24 jam blog ni...tapi aku selalu rajin baca blog ornag..huhuhu...

now aku dah 21 tahun and insyaALLAH next year, if aku dipanjangkan umur, aku akan menjadi 22 years.. tapi pikiran aku stil xmatured dan aku takut.. aku takut nak jadi dewasa aku takut sangat..kenapa ntah..dan tadi aku baru je lepas exam subjek robotik..its killer subject for me..because i can grab what i learn.... ya Allah bantulah aku ya Allah... i feel bad seriously..

kalau dapat result nanti, kalau teruk mesti parents marah dan aku xkisah sangat kalau kena marah, tapi aku xnak mereka sedih...ya Allah betapa xgunanya aku kan kalau result teruk then aku nak keje apa..then how aku nak balas balek jasa mereka...hemmmm.... permudahkanlah semua nya ya Allah

14 October 2013

6 sem

assalamualaikum

menghitung hari untuk balik dan MUNGKIN dah takkan atau sukar nak jumpa kawan kawan kat sini lagi..
dan sejak dua menjak ni aku saja show off kan bahawa aku pompuan yang kuat berkira...maaf laa yerr..aku buat macam tu aku nak tengok sama ada korang ni kawan aku 6 sem yang dah kenal akusepenuhnya atau tidak..aku tak kisah kalau korang pikir aku ni jenis berkira or something else in ur mind...

sedih jugak kan bakal berpisah ni..tapi setiap pertemuan pasti ada perpisahan. cuma kita tidak tahu bagaimana cara perpisahan kita nanti....apa apa pun kawan, aku doakan korang semua berjaya dunia akhirat. setiap doa, aku sentiasa selitkan kejayaan korang..harap korang berjaya dan tidak menjadi sombong kelak.... love u

25 September 2013

ADAM bakal menjadi suami kepada Fiza Ellite

assalamualaikum

pasti semua terkejut dengan berita yang di hebohkan semalam kan..aku sebagai fans yang sangat tegar ni pown terkejut apa tah lagi korang...walau macam mana pown aku doakan abang kesayangan aku selamat penganti baru dan semoga dapat menjadi suami serta pembimbing kepada isteri serta anak anaknya...
abang adam, walau pun abang adam akan berubah status kepada suami orang, saya takkan berubah hati..saya tetap sayang abang macam dulu..sebab kita sayang sangat kat abng macam abang sendiri..u still my hero...congrates


antara berita yang aku copy paste

Tindakan penyanyi, Adam, atau Mohd Aizam Mat Saman, 30, melamar bekas anggota kumpulan Elite, Fiza, 33, pada pertemuan kedua mereka menyebabkan wanita itu terkejut, sekali gus menganggap lelaki itu kurang siuman.

Walaupun menyedari tindakannya pasti akan mengejutkan Fiza atau nama sebenarnya Siti Zaidatul Fiza Abdul Halim, Adam tekad menyuarakan hasrat hati. Selepas bertemu kali pertama pada hari kelima Ramadan lalu, hatinya memang sudah terpaut pada Fiza. 
“Sebelum berjumpa secara rasmi buat julung kali, kami kerap berbalas mesej. Kami juga pernah bertemu di beberapa majlis, tetapi setakat menyapa begitu saja. 


“Satu hari, apabila ternampak gambar profil Fiza bertudung, saya terdetik bertanya sama ada dia berhijab kerana lakonan atau memang sudah berhijrah? Apabila mengetahui itulah imej terbarunya, saya terus mengajaknya keluar. Manalah tahu, jika kami boleh berkongsi serba sedikit pengalaman berhijrah. 

“Tak sangka pula undangan saya disambut Fiza. Kami bertemu kali pertama di sebuah restoran di Kota Damansara, selepas solat Tarawih. Sejak pertemuan itu, saya terus terpaut kepadanya sehinggakan wajah Fiza sentiasa muncul dalam solat. Jadi, saya menganggap itulah petunjuk daripada Allah,” katanya yang memilih untuk disatukan dengan kekasihnya pagi Khamis ini di Pejabat Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) cawangan Shah Alam.

Tak bimbang tohmahan orang

Kedua-duanya sedar, keputusan untuk berkahwin secara terburu-buru pasti akan menjadi bahan bualan orang ramai. Namun, dia dan bakal isteri tidak bimbang tohmahan masyarakat, sebaliknya lebih takutkan Allah. Malah kata Adam, keputusan itu juga dibuat bagi mengelakkan maksiat. 
“Tak sedaplah asyik berjumpa, tetapi tiada sebarang ikatan sah. Daripada menjadi bahan cacian orang, lebih baik kami bernikah dan ia akan lebih memudahkan pergerakan.

“Saya mengaku keputusan untuk berkahwin diambil terlalu cepat. Keluarga, terutama ibu, pada mulanya terkejut juga dengan keputusan yang dibuat dan agak keberatan menerimanya. Namun, selepas membawa Fiza bertemunya Syawal lalu, hati ibu berubah. Kelembutan dan sikap Fiza yang pandai mengambil hati keluarga mengubah pendiriannya.

“Malah, mereka juga tidak kisah dengan statusnya sebagai ibu tunggal. Bagi saya sendiri, yang penting ialah hati budinya,” kata Adam.

14 September 2013

tired?missed ?? i guess so

ASSALAMUALAIKUM PEOPLE

so how u are?...for the this time i can say ALHAMDULILLAH i'm fine..so long cannot touch this blog...i'm sorry because i dont have any good stories to sharing and at the same time, i'm very busy person as student last sem..
today i open this blog because i miss the some moment suddenly...
if u wanna to know, i miss the past moment 2 years ago like sem1, sem 2, sem3 and of course practical sem..because there, i meet LOVE ... so forget to talk about LOVE..

if i have one chance, i wanna SHOUT LOUDLY i;m tired enough !! i wanna done the study as fast as possible because i'm not strong..

Allah please help me out !!!

mood : extremely miss my family

30 August 2013

LOVE LETTER SPECIAL FOR HIM

assalamualaikum

Love is something that you can't explain with words. It is an abstract matter. The definition differ depends on individual. May be for you, love is about two hearts that have been combined together to be one. Or may be, love is about coupling. Or may be, it's about....That's too many definitions about love. But to me, love is a gift from Allah, which are difficult to gain. The feeling only will be inside you when the times is coming.

I never been falling in love before or love at a first sight. Never happens yet. Only some guys bravely to tried. Unfortunately, all of them is not made for me. I couldn't accept them even though they are handsome and smart guys. See, I'm not looking him by his appearance.

This is just a letter from the bottom part of my heart to my future husband.

To him,

I'm not a seeker of luxury cars, even a bungalow,

I also don't want to be spoiled with your money,

I just want to be pampered with your endearment,

I'm not looking for a perfect husband,

what I want just a man who could cherish my love,

I don't want to be your girlfriend,

But I really do want to be enrolled as your wife and as a mom to your kids.

I don't want to be greedy by forcing you to be always at my side,

I just want you understand at certain times, I really needs you,

You no need to spend your money to top up your credit phone frequently,

Because I don't like to be stick on you, I know you have your own life.

It is enough to me, if you just call me once in a day.
This is the most important part,

I'm not a beautiful girl or an up-to-date teenager, I'm just a dowdy girl who doesn't care about make up, fashion and girlie things, I'm not hoping that you are a tough man or handsome guy who are really in trend. No need at all. What I need just a sincere. Just accept who am I. 

17 August 2013

wedding kak zaza

assalamualaikum

dan selamat hari raya...rasanya dah lama aku tak singgah kat belog capok ni kan...hemm tapi bukan ada orang yang bcaca pown belog aku...so untuk sem ini, aku kena berkorban untuk tidak terover dengan dunia blogger..



gambar di atas ni merupakan hari gilang gemilang kakak sedara aku..tapi aku pulak xde..hemmm...
walau macam mana  pown nak wish selamat pengantin baru buat kak jaja dan suaminya...welcome to Ramlah's families =)

6 August 2013

QUL HUWALLAHU AHAD

assalamualaikum people

”Demi Allah yang jiwaku di Genggamann-Nya,sesungguhnya QUL HUWALLAHU AHAD
itu tertulis di sayap malaikat Jibraila.s,
ALLAHHUS SOMAD itu tertulis disayap malaikat Mikail a.s, LAMYALID WALAM YUULAD tertulis pada, sayap malaikat Izrail a.s, WALAM YAKULLAHU KUFUWAN AHAD tertulis pada sayap malaikat Israfil a.s.”.

Berkata Ibnu Abbas r.a. bahwa Rasulullah SAW telah bersabda:

Ketika saya (Rasulullah SAW) isra’ ke langit,
saya melihat Arasy di atas 360,000 pilar dan jarak jauh antara satu pilar ke satu pilar yang lain ialah 300,000 tahun perjalanan. Pada tiap-tiap pilar itu terdapat padang pasir yang jumlahnya 12,000 dan luasnya setiap satu padang itu seluas dari timur hingga ke barat.

Pada setiap padang itu terdapat 80,000 malaikat yang mana kesemuanya membaca surat Al-Ikhlas.

Setelah mereka selesai membaca surah tersebut maka berkata mereka:

”Wahai Tuhan kami, sesungguhnya pahala dari bacaankami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah Al-Ikhlas baik lelaki maupun perempuan.”.

Riwayat Anas bin Malik juga merekam kisah berkaitan surat Al-Ikhlas. Suatu ketika 70.000 malaikat diutus datang kepada seorang sahabat di Madinah yang meninggal.

Kedatangan para malaikat itu hingga meredupkan cahaya matahari. 70.000 malaikat itu diutus hanya karena almarhum sering membaca surat ini. Anas bin Malik yang saat itu bersama Nabi Muhammad SAW di Tabuk merasakan cahaya matahari redup tidak seperti biasanya dan malaikat Jibril datang kepada Nabiuntuk memberitakan kejadian yang sedang terjadi di Madinah.

Rasulullah S.A.W bersabda:

Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka tubuhnya tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan kuburnya danpara malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga. (HR Qurthuby).

SubhanAllah....
Semoga kita bisa mengamalkannya setiap waktu saudaraku...

TOLONG jANGAN DI ABAIKAN BEGITU SAJA, klik BAGIKAN
Sabda Rasulullah SAW ;

"Siapa yang menyampaikan satu ilmu dan orang membaca mengamalkannya maka dia akan beroleh pahala walaupun sudah tiada.

21 July 2013

Perkongsian Ramadhan

ASSALAMUALAIKUM 

Ramadhan dah masuk minggu kedua, Alhamdulillah. Syukur kerana kita masih diberi kesempatan untuk melipat gandakan ibadah kita pada bulan yang mulia ini. Bulan Ramadhan sangat sinonim dengan solat sunat tarawih yang memang tak ada pada bulan-bulan lain. Sungguh special di situ ^_^ tapi jujurnya saya hanya berkesempatan pergi menunaikan solat terawih hanya sekali hehehe...

bercakap pasal solat terawih, mesti sebelum pergi ke masjid atau surau, korang mengambil kira dan menyelidik, siapa yang bakal menjadi imam kan..?? tua ke muda ke, dia baca surah yang panjang berjela ke, cara pembacaan dia laju macam naik kereta fomula one ke...kan kan kan...

Tapi, berapa ramai antara kita (termasuk-masuk yang tengah menaip ni =,="), betul-betul fokus dan hayati bacaan Al-Quran yang dibacakan Imam sewaktu menunaikan solat tarawih? Bagi orang yang tengah menaip ni, hal ini yang selalu terjadi...


Kadang-kadang kita tak sedar pun bila fikiran kita mula menerawang sewaktu solat berjemaah terutama sekali sewaktu Imam membaca bacaan Al-Quran yang agak panjang daripada biasa. Tau-tau dah melayang terbayang kuih tepung pelita yang kita simpan takmo makan waktu berbuka tadi sebab nak save makan buat more. Lepas tu terdengar pulak bunyi budak-budak kecik ketawa sambil main lari-lari, tak pasal-pasal tiba-tiba terflashback zaman kita kanak-kanak ribena dulu dok main bunga api blink blink ditemani sinaran cahaya pelita minyak tanah...bla..bla..bla..




Allah, dah jauuuuh sangat tu. Susah kan nak fokus dan khusyuk pada sesuatu yang kita tidak fahami.  ada terjumpa satu artikel menarik yang bertajuk; http://www.suhaibwebb.com/personaldvlpt/worship/prayer/how-can-i-enjoy-listening-to-the-quran-in-taraweeh-when-i-dont-understand-what-is-being-recited/ Nampak tak tajuk yang telah di-google-translate-kan di atas ;) hehe. Artikel ni sangat menarik, tak rugi baca sampai habis. Secara ringkasnya, artikel ini mengajar kita cara-cara untuk cuba belajar fahami dan hayati isi kandungan Al-Quran dan cuba praktikkan ke dalam solat tarawih mahupun di dalam solat harian. dan aku sangat sangat teruja nak mengetahui isi kandung al-quran taw.. well ilmu aku mengenai agama Allah tak seberapa kuat.



Langkah pertama adalah dengan menjadikan tafsir Al-Quran sebagai teman kita yang paling akrab sekali. Setiap kali membaca Al-Quran, jangan lupa untuk turut membaca serta hayati maksudnya. Bak kata orang, 'baca Al-Quran ni kena feel lebih daripada baca novel.' Kalau kita betul-betul hayati setiap kalam Allah ini, tak mustahil kita boleh habiskan tisu berkotak-kotak. Untuk permulaan, tekankan keyword-keyword yang penting dan selalu berulang seperti syurga dan neraka supaya kita boleh fokus dan faham bacaan di dalam solat nanti. tapi buat masa ni aku hanya mengkaji surah AN-NISA'...al maklumlah nama sendiri..so mestilah nak tahu kan..hahah..





Langkah kedua, rajin-rajinkan diri untuk sentiasa mendengar bacaan ayat suci Al-Quran tidak kira apa yang sedang kita lakukan dan di mana kita berada (selain tandas). Ini untuk jadikan kita familiar atau terbiasa dengan ayat Al-Quran tersebut beserta maksudnya dan secara tidak langsung kita boleh hafal kedua-duanya sekali, InsyaAllah. 





 Apabila kita sudah mula biasa dan hafal serba-sedikit ayat Al-Quran beserta maksudnya, bolehlah kita cuba praktikkan ke dalam solat taraweeh mahupun solat harian kita. Bila terjumpa potongan ayat yang membicarakan tentang azab api neraka, cuba untuk hayati dan bayangkan tentang azabnya yang pedih. Dengan cara ini, sekurang-kurangnya kita boleh elakkan fikiran kita dari menerawang entah ke mana ketika Imam sedang membacakan ayat suci Al-Quran. 




Apabila terjumpa potongan ayat yang membicarakan tentang kenikmatan di syurga, cuba untuk hayati dan bayangkan keindahannya bersama orang yang kita sayang. Dengan cara ini, kita boleh belajar untuk khusyuk di dalam solat, InsyaAllah. 


Tak dinafikan, ia memerlukan jangka masa yang panjang dan kesungguhan yang kuat untuk kita fahami dan hayati di samping menghafal setiap bait makna yang terkandung di dalam Al-Quran. Tapi, tak salah kiranya kita mulakan dengan baby steps, sedikit demi sedikit, lama-lama jadi bukit. Memetik kata-kata penulis yang menulis artikel itu; 


"However, we have the capability to revolutionize this experience, with Allah’s Help. We can become of those who truly understand, whose hearts are captivated and whose limbs are calmly in awe, whose minds are blown away at what we are listening to of the Qur’an. The methods are there and the tools are available. The real question is: Are we willing to make the time and dedicate the effort?"




12 July 2013

semakin hari semakin sayang

assalamualaikum people dan salam Ramadhan..

semoga ramadhan kali ni akan ada sedikit perubahan dalam diri dan yang pasti akan semakin dekat dengan Allah S.W.T insyaAllah... hemmm rasa rindu nak hapdet belog kian membuak buak seperti sup yang tengah hangat dipanaskan...Alhamdulillah aku masih dapat menikmati bulan Ramadhan...walau pun tahun ni aku tidak dapat berbuka puasa bersama keluarga tercinta, tetapi aku rasa sangat sangat bersyukur dan bertuah kerana mama dan babah tidak lupa hantar mesej ucapan puasa... =)
seperti korang tahu, hati aku ni sekarang tengah bunga bunga...kalah bunga dekat kedai bunga or taman bunga...kembang bunga dalam hati aku ni macam bunga rafflesia yang kembang besar.....Alhamdulillah Allah memberi seseorang yang amat bermakna..dia tak hensem, dia tak comel, dia tak kaya, dia tak baik sangat dan dia.... (banyak aku nak burukkan dia kan)...tapi sebenarnya dia lah insan yang sentiasa bersama dengan aku, dialah yang sentiasa menasihatkan aku tentang agama dia la yang sentiasa sabar dengan kerenah aku, paling penting, dia lah yang banyak mengingatkan aku tentang solat...
contonhya " jangan lupa mandi and jangan lambatkan solat"
kenapa perlu mandi?? yelaa..kan kita nak jumpa Allah, nak jumpa Allah kenalah dalam keadaan yang bersih, bukan nak jumpa pakwe je yang kena bersih, wangi dan dandan cantik2 mekap 5 inci...
(adakah ni ayat untuk orang yang baru merasai kemanisan bercinta??)

dan sekarang ni aku dah rajin solat..bukan bermaksud dulu tak solat..aku solat jugak tapi tak lah sepenuh 5 waktu..kadang kadang ada jugak terMISS waktu solat....dan sekarang aku makin suka mengaji selepas solat...alhamdulillah...rupanya seronok mengaji ni...kekadang rasa menyesal pulak dalam diri ni sebab aku selalu leka dengan membaca majalah dan novel...tapi itulah lumrah kehidupan yang sentiasa alpa dengan dunia...

ya Allah jika dia lah ADAM yang mempunyai DNA tulang rusuk yang sama dengan aku, satukanlah kami..dekatkan kami dan jauhkan kami dari melakukan perkara yang mungkar...aminnn

6 July 2013

sem 6

assalamualaikum people dan selamat tengah tengah pagi...

aku just nak cakap aku sekarang berada di semester 6 semester akhir, insyaAllah....
and aku harap aku dapat buat yang terbaik demi masa depan yang aku tak tahu cerah atau tidak yang pasti semester kali ni aku kena berhempas pulas untuk menenntukan masa depan yang kian mencabar...





19 June 2013

ADAM A.F is back !!

assalamualaikum people

wahh jarang dah aku hapdet blog kan..huhu..malas gilerrr...tapi hari ni aku ada benda nak share pasal adam..kekadang orang tanya, apa yang ko dapat dari adam yang selalu hapdet pasal dia...JAWAPAN aku memang la aku xdapat pape, tapi aku rasa puas sangat sebab dengan cara ni aku dapat menunjukkan aku support karya beliau... *sometimes i over..sorry*

pendekkan story tahun ni rezeki beliau, ALHAMDULILLAH

coming soon...


Filem Apokalips X : Official Trailer Teaser



Zombi Kilang Biskut (Official Trailer)



last...insyaAllah..


so nantikan ok...


p/s : den dah kono balek kelantan ha.. =(


13 June 2013

the different

ASSALAMUALAIKUM PEOPLE

semalaman aku tidur dengan air mata menitis keluar...haisyyhhhh...jiwa keperempuanan pulak malam semalam..hari ni bangun pagi lemah longlai...nisa nisa..
semalam aku menangis sebab tiba tiba aku teringatkan apa yang aku lihat di pasar malam semalam...aku memerhatikan keadaan sekeliling yang bising dan riuh rendah..memang seronok sebab kita dapat usha pelbagai orang dan juga makanan..YES MAKANAN !!
tapi bukan hal makanan yang aku nak sentuh tapi aku nak sentuh pasal perbezaan...antara bayi A dan bayi B...
bayi A adalah bayi yang menemani ibunya meminta sedekah dan bayi B adalah bayi yang sangat bertuah dalam pelukan seorang ibu menemani membeli belah...
can you imagine? bila aku tengah jalan jalan then aku perhatikan kole (cawan besar) diatas jalan tar dan sang ibu sibuk memberikan anaknya susu botol dan si anak merengek rengek..dalam kepala aku berkata kata, kalau lah aku bayi itu sure aku akan bertindak seperti dia atau lagi ganas..yelahh duduk ditengah jalan dengan orang lalu lalang tambahan lagi dalam keadaan cuaca yang sangat panas..mesti tak selesa..ya Allah kesiannya..lagi satu aku melihat sang ibu, tiada kaki sebelah, lagi lah hati ni di pukul kuat...tapi apakan daya aku..aku sendiri tidak dapat membantu..
tapi aku respect pada sang ibu, dia sanggup menahan malu dengan meminta sedekah..dengan keadaan fizikalnya kurang...dan aku dapat merasai kepayahan ibu itu..adakah itu pengorbanan seorang ibu?? haii anak kepada ibu tersebut, harap awak tidak menyusahkan ibu awak yerr...dan bila awak dah besar, jadilah orang berguna supaya awak dapat membantu ibu awak...kini baru aku tahu, bahawa kalau aku susah, ada lagi orang yang lagi susah dari aku...harap kejadian yang aku lihat dapat menginsafkan aku..

dan bayi B, adik awak patot bertuah kerana dilahirkan dalam keluarga yang selesa tidak seperti bayi A, baby baby lagi sudah kena mencari duit...


12 June 2013

ON cemburu

Assalamualaikum people



MOOD : JELES melampaui batas batas rumput ditanah..
SIFAT : hide the feeling with someone
SUIZ : ON kuasa cemburu

tak tahu kenapa tetiba perasaan ni boleh wujud..alahaiii...

when my right side said :
nisa nisa nisa..!! dia belom lagi jadi hak kau yang halal..why u need jeles with someone like you know..diorangkan sekelas..jadi perasaan ambil berat memang lah ada..ok nisa pikir positif

then my left side also said :
tapi, tolonglah paham...penat taw saya balek dan cek fesbuk tengok awak bermesra mesraan alam dengan gadis yang saya kenal....maaf lahhh kekadang saya pown susah nak kawal perasaan saya ni...perasaan jeles ni datang tanpa di undang...hummm otoke =( 


simple hapdet...

ASSALAMUALAIKUM PEOPLE

Rasanya sudah lama aku tidak meng aktifkan diri dalam berblogging ni..nak cakap busy, takadalah busy sangat...eh2 busy laa jugak, buat itu buat ini (poyo je minah ni)
cuti yang berfaedah..aku belajar bagaimana menjadi anak dara yang sebenar benar anak dara...hahha

Before lupa bulan june ni ramai dikalangan family aku yang telah melahirkan diri beliau..adik aku anwar, then nurul nasyrah then my cousin then my nenek belah omak den...hemmm so aku nak buat ucapan sekali harong SELAMAT HARI JADI=)


Owhh lupa pulakk..hari tu ada balik kampung sebab sedara kawen...so nak wish jugak selamat menjadi bini orang...semoga sampai Jannah...
Dan kepada rakan blogger IRINE NADIA MARCELLO dan suami, selamat menjadi ibu dan ayah buat baby FM yang cumill...

Ok laa tu...bye 


28 May 2013

none !

assalamualaikum people

hari ni kan aku terasa macam nak menangis bila ayah aku tanya pasal total CGPA..memang la ok semua..tapi taste ayah aku demand nye..aku taw tu semua untuk kepentingan masa depan aku..tapi sedarkah beliau tahap prestasi anaknya sampai mana...aku sudah mulai risau akan masa depan...dengan apa yang aku ada ni bolehkah aku sambung keperingkat seterusnya...(degree)...dengan result yang ada ni boleh ke aku dapat kerja yang best2 seperti yang diidamkan...bila duduk bersendirian sambil layan lagu (tibe2 semuanya lagu sedih..ciskek betul !), tibe tibe aku rasa "susahnya menjadi dewasa..dapat x aku balas jasa orang tua"....
xnak taip banyak banyak lah sebab tengah down ni...bye

result sem 5

assalamualaikum people

hari ni merupakan hari yang berdebar debar buat semua pelajar politeknik...sebab result dah keluar..dan aku hany boleh melepaskan nafas lega..result tidak menghampakan dan tiada carry module..ALHAMDULILLAH...dan tahniah untuk semua kawan kawan aku atas result yang cemerlang...buat encik Mashmallow.. tahniah sebab pointer semakin lama semakin naik...
ok laa...bye

26 May 2013

bila dah berjumpa sang halal

ASSALAMUALAIKUM PEOPLE


hari ni hari minggu dan yang pasti budak budak sekolah paling seronok sebab malam ni tak payah nak susun buku dan tak payah iron baju sekolah kan..sebab cuti korang bersambung..hamboiii seronoknye =)
dan hari minggu biasalah mesti ramai yang sudah menemui sang halal korang kan..aku doakan korang bahagia disamping yang tersayang dan semoga hubungan korang sampai ke Jannah..insya Allah..

hari ni aku hanya nak cerita sikit tentang perkara yang aku dengar di majlis seorang ukhti..

bila aku dengar ceritanya kan, dalam hati berkata kata "ya Allah sweetnya"..kenapa sweet..?
selalu aku hanya baca dekat ruangan blog, majalah dan surat khabar tentang kahwin di usia muda dan jodoh yang diaturkan oleh ibu bapa..
pendek kan cerita, kitorang berbual ketika sedang makan makan (tak pe tak ramai orang sangat time tuh).
ceritanya bermula ketika aku menjejakkan kaki ke majlis tu yang hanya menaikkan dua buah khemah sahaja..dalam hati "errkkk..takkan dua khemah je..kahwin koboi ke??"...
kemudian aku dan yang lain masuk kedalam rumah, dan aku melihat sekeliling tiada pelamin (muka time tu blurr ok), kemudian selepas bersalam salaman dan mengenalkan sahabat yang lain, kitorang sembang sikit..ok muka pengatin tu tak nampak pada mulanya kerana dia memakai purdah dan pakain pengantin dia simple sangat hanya jubah..walau bagaimanapun benarlah kata pepatah 'yang tertutup itu indah' i'm totally agree..!! sebab bila ukhti tu buka sahaja niqab yang dipakai "masyaAllah cantik sangat"
selepas 10 minit macam tu duduk dalam rumah, kami dipelawa untuk menjamu selera (perut aku bergendang keseronokan).. sambil makan makan dia pown bercerita..
"aku macam tak percaya yang sekarang aku dah kawen..semalam aku menangis teruk weyhh..mana taknya dah lah aku tak kenal dia lepas tu mak ayah aku suruh aku kawen..hem redha je la" gaya dia cakap emmang sempoi..

"ko pernah jumpa dia tak" 
"pernah, bulan tiga hari tu..lepas tu bulan 11 tunang...yelah family dia datang nak tengok, aku ada mata tak, ada hidung tak"

"dia orang mana?"

"orang johor"
"sape nama dia"


"entah lah weyh, aku sendiri tak tahu nama dia sape..hahhahah"
dia sambung lagi "weyhhh lepas ni jangan tinggalkan aku..kalau ada pape event bawak lah aku"
"ehh..tu laki kau ad kan"
"alaaaa...."
"laki kau keje pe?"
"entah aku pown tak tahu"
so dari apa yang aku dengar emmang betul betul dia ni taknak amek tahu pasal laki dia..bila bergambar pown dia taknak suami dia ada kecuali terpaksa bergambar dengan para tetamu..dari pandangan mata yang aku lihat, suami dia baik, agak warak2 macam ustaz2...dan bila dengar tetamu lain bersembang, "owhh laki dia pensyarah UM"
dan bila aku teliti suami dia secara diam diam (aku pakar usha orang), hemm..laki dia sweet..kalau korang tengok, memang muka tak hensem tapi sweet..dan penampilan dia bersih...aku tak pernah lagi jumpa lelaki sebersih laki dia..

ya Allah sweetnye mereka..aku tahu suami dia boleh bahagiakan ukhti ni..semoga hubungan mereka bahagia sampai ke Jannah

"nak satu suami macam ni boleh...yang boleh bimbing aku..heheheh..insyaAllah"

25 May 2013

BURGER MASHMALLOW








resepi ni dari blog rien rose
saje share...thanks rien rose







23 May 2013

awak


assalamualaikum people


Awak DENGAN SIAPA????


Kita sedih baca status awak spirit =(
serius sedih...sedih sangat sangat...rasa macam hape je..
kita rasa kita perlu sedar diri bahawa kita dan awak sudah dewasa dan haluan kita tak sama and one more thing kita tak boleh mengharapkan awak layan kita sangat..tapi kita takut nak kehilangan awak sahabat..

21 May 2013

21/05/2013



sedang sibuk mengajar sang adik dalam pelajaran TAUHID (yes i'm not superb in ilmu agama, i know it)..at least i'll try..kemudian otak dan minda berterbangan entah kemana..ia mengingatkan aku tentang rukun iman dan rukun islam..jujur, aku hampir lupa akan semua itu..eh cop2..bukan lupa akan step2 rukun iman 6 perkara dan step2 rukun islam 5perkara..tapi aku hampir lupa akan makna makna yang terkandung didalamnya..contohnya perkara kepada qadar dan qada'...now, bila buka buku (buku sekolah agama darjah satu je pown)..tetiba aku aku teringat 

Ilmu itu Cahaya . Cahaya itu menerangkan hati . Carilah cahaya itu . Supaya hati kita terang . Supaya kita nampak petunjuk-petunjuk Allah :)

i'm try my best to change from negative to positive...so aku rasa aku kena belajar dari yang asas dahulu untuk mengenali agama sendiri..ya Allah malunya pada diri sendiri yang makin alpa..alpa akan dunia ciptaan padahal akhirat yang kekal abadi..

"so adik, may I borrow ur text book?"

18 May 2013

18/05/2013

ASSALAMUALAIKUM PEOPLE

Pesanan untuk diri sendiri agar tidak alpa dengan apa yang dimiliki pada hari ni...Alhamdulillah =)

"Sehebat manapun kedudukan/darjat kita, setinggi manapun pelajaran/pendidikan kita, sempurna manapun kecantikan/kehenseman kita, kita tetap sama disisi Allah, yg punyai kekurangan, yg melakukan kesilapan disetiap kelebihan yg kita ada. Jangan memandang rendah diatas kekurangan org lain dan jangan pula mempergunakan diatas kelebihan org lain."


16 May 2013

2 years blogger


yeahhh i'm 2 years blogger...

guwa hanya blogger cikai2...dan guwa masih dalam belajar..
terima kasih atas kunjungan korang...
i'm really appriciate...padahal blog aku, macam hape je...
thanks sangat..!!
ok laa sempena 2 tahun..nah tatap laa muka owner dia yang minta kena hayun dengan kayu golf ni

macam mana aq xkaki tido, see??? dia la sifunye...


muka bajet bajet....

wasalam...

15 May 2013

selamat hari guru,CIKGU !

assalamualaikum people



mengikut kiraan jari jemari tangan dan kaki guwa, rasa rasanya dah 4tahun guwa tinggalkan zaman persekolahan..perasaan rindu nak pakai baju sekolah, pakai baju batik, pakai baju amali, pakai baju sukan, pakai baju kawad, pakai baju kelab sangat sangatlah menebal dalam diri ini..teringat zaman zaman persekolahan waktu usia masih muda belia (sekarang pown guwa muda lagi..ayat guwa memang sebegitu..korang kena paham)..

guwa mula mengenali APA ITU SEKOLAH ketika usia guwa 5 tahun..kalau ikut ramalan pertanian (montang montang den budak pertanian), ketika itu, guwa ni boleh diibaratkan seperti pucuk yang baru nak tumbuh membosar...omak abah guwa, hantar guwa sekolah dokek Tabika Kemas..kat sana guwa banyak sangat dapat kawan..banyak !! ada tiga benda yang paling guwa suka ketika sekolah tadika dulu..pertama masa rehat, kedua masa main dan last masa balek...otak pown fresh..so banyak ingat main...nak cakap guwa laasak..tak jugak, guwa gadis yang paling sopan..pergi sekolah pakai seluar dan ber Tshirt pink, rambut wajib bertocang dua (comel bukan..)..walau bagaimanapun kat situ lah, bermulanya perkenalan guwa dengan huruf huruf ABC dan nombor nombor seperti 123...terima kasih cikgu =')

kemudian ketika berusia 6 Tahun, guwa ditukarkan ke sekolah Tadika Islam..yes yes2 betul tekaan anda, sekolah tadika ini menyebabkan guwa kena pakai tudung...tapi guwa jarang pakai tudung sebab kalau pakai pown sama tetap selebet...dan disinilah bermulanya dunia guwa dengan nasyid..(guwa dulu pandai karoeke nasyid weyhh..)
"Rasulullah dalam mengenangmu..kami susuli lembaran sirahmu, pahit getir perjuanganmu..lallalal" by Hijjaz

dan beralih kepada zaman sekolah Rendah..
hem..guwa tak banyak sangat kenangan..kalau ada pown tak berapa nak ingat sangat sebab guwa banyak ingat kenangan guwa dengan Encik A..tapi macam mana pown guwa antara budak yang boleh dikategorikan bijak...alhamdulillah kelas guwa A dan B sahaja...HA !! antara kenangan yang paling guwa takkan lupa adalah sebat !!..yep, guwa selalu kena sebat dengan cikgu matematik kerana matematik guwa tak pernah dapat markah penuh (guwa dah cakap guwa xsuka matematik..jadi jangan paksa)...dan kat sekolah rendah ni jugaklah, guwa belajar teknik teknik nak lompat tinggi dengan betul oleh cikgu razak..
kalau sekolah agama pulak, aku banyak melarikan diri dari sekolah, iaitu ponteng..guwa tak tahu kenapa, memang sekolah tu dengan jiwa tak sebati langsung..tapi guwa bersyukur..sebab guwa dapat berkenalan dengan ustazah Hamidah..dia banyak bagi advise..dan paling guwa suka usha dia atas bawah..kalau boleh satu set nak sama warna, dari baju, handbag dan kasut..kasut kemain stilleto..hahaha (wuppss..maaf ustazah)
ustazah guwa paling suka pesan benda ni
"awak smua ni, lebih baik balek tanam jagung nanti dapat jugak hasil..kalau datang sekolah pown tak ada hasil" 
muka guwa mesti pandang meja yang banyak conteng2 kalau dah dengar ceramah dari beliau..
dan kat sekolah agama ni jugak, guwa masih meneruskan nyanyian guwa sebagai ahli nasyid yang tak seberapa nak nasyid..ceewaahhh..siap gaya gaya kau...its call kenangan ok..

masuk alam menengah, hemm..reputasi guwa agak merosot..sangat merosot..mungkin kerana pergaulan guwa dengan kawan kawan..guwa tak salahkan kawan kawan guwa..tapi guwa salah kan diri guwa, yang tak reti nak bentengkan diri..tapi nak buat macam mana benda dah lepas =)

kemudian guwa kena transfer kat sekolah menengah teknik di Rembau..di sana mulalah episod baru guwa sebagai perantau...kat sana mempunyai 1001 kenangan yang sukar guwa nak ganti..
antaranya, budak budak laki anti giler dengan budak perempuan, abang senior yang yang sewel, dan warden perempuan kerek susu nak basi...tapi guwa paling suka ustaz jang..dia seorang yang terbaik..!! hanya menaiki moto kapcai pergi sekolah, sanggup turun naik dorm hanya untuk mengAzankan subuh..setiap block ok !! kalau ada 10 block yang 4 tingkat, aku gerenti dia sanggup jelajah semata mata nak gerak pelajar pelajarnya..(sweet kan..)..lepas tu sanggup datang ke dewan makan dan paksa student habeskan sayur semata mata taknak membazir, sanggup take over untuk jadi warden hujung minggu, bagi aku itulah pengorbanan seorang guru yang sebenar..dialah ayah, dialah guru..
aku dan kawan kawan sanggup naik ke bilik warden (tapi mintak izin beliau), semata mata nak tengok drama NUR KASIH lepas tu, ada hati nak sambung tengok nightline (demand)...
ustaz jang pernah berpesan,
"kalau satu hari nanti esey (saya dalam loghat negeri sembilan) dah takdo, sey taknak mintak yang mahal mahal, cukuplah ekau sodokahkan alFatihah buwek seyh ni ha" 
sekarang beliau dah pencen...tapi kenangan dengan beliau takpernah guwa lupa =') 

and NOW guwa merupakan pelajar politeknik..
dan guwa nak cakap selamat hari guru untuk semua guru guru di muka bumi ni..tak kiralah guru apa pown anda tetap guru dan seorang pendidik..sesungguhnya menjadi seorang guru merupakan satu cabaran dan akan memperoleh pahala yang besar...jadi jangan menyesal menjadi pendidik wahai guru..
I LOVE YOU cikgu !!


13 May 2013

binnabil huda


encik Mashmallow suka lagu ni...jadi bila guwa rindukan beliau, guwa dengar la lagu yang beliau suka...hemmm..kadang2 ada kebaikan nya...sebab kita sebagai manusia sering kali alpa dengan dunia, jadi bila bosan2 dengarlah lagu macam ni...boleh berzikir dan ingat kepada sang pencipta kita Allah S.W.T..



Binnabil huda Ya Rasulussalam
Wayamursala rahmatan lil anam
‘Alaikassolatu wa’alaikassalam
Wasohbika wattabi’inal kirom
Dengan Nabi yang membawa hidayah
Wahai utusan rahmat sekalian alam
Selawat salam pujian untukmu
Para sahabat juga tabi’in yang mulia.
Binnabil huda nahnu jundul huda
Sanabqi ‘alal ‘ahdi tulul mada
Bazzhalnaddima wartadhoinar-roda
Li nashril huda Ya Rasulussalam
Dengan Nabi yang membawa hidayah
Kami sambung perjuangan sucimu
Berkorban jiwa raga untuk agama
Janji taat setia selamanya
Ya Mustofa Rasullallah
Ya Sanadi Ya Sayyidi
Wahai yang Terpilih, Utusan Allah
Kau sandaranku, Pemimpinku
Sollu..Sollu, sollu, sollu..
Allahumma solli wassallim ‘ala sayyidina Muhammad wa aalihi Muhammad
Allahumma solli wassallim ‘ala sayyidina Muhammad wa sohbihi Muhammad
Mari selawat beramai-ramai
Ya Allah, selawat atas baginda Muhammad, dan keluarganya
Ya Allah, selawat atas baginda Muhammad dan para sahabatnya.
Binnabil huda nahnu jundul huda
Sanabqi ‘alal ‘ahdi tulul mada
Bazzhalnaddima wartadhoinar-roda
Li nashril huda Ya Rasulussalam
Dengan Nabi yang membawa hidayah
Kami sambung perjuangan sucimu
Berkorban jiwa raga untuk agama
Janji taat setia selamanya
Ya Shafi’ie Khuz biyadi
Ya Rasullallah, Habiballah
Huwal Hadil Basyir
Wahai yg memberi syafaat ambil/pegang tanganku,
Pesuruh Allah, Kekasih Allah,
Dialah petunjuk, dialah pemberi khabar gembira.
Sollu,sollu, sollu, sollu..
Allahumma solli wassallim ‘ala sayyidina Muhammad wa aalihi Muhammad
Allahumma solli wassallim ‘ala sayyidina Muhammad wa sohbihi Muhammad
Mari selawat beramai-ramai,
Ya Allah, selawat atas baginda muhammad, dan keluarganya,
Ya Allah, selawat atas baginda muhammad dan para sahabatnya.
Shafi’una..shafi’una..shafi’una..shafi’una..
Wahai yg memberi syafaat,
Rasulallah..
Habiballah..
KeNabiyallah..
Sofiyallah,
Pesuruh Allah,
Ya Allah, selawat atas baginda muhammad, dan keluarganya
Ya Allah, selawat atas baginda muhammad dan para sahabatnya
Ya Allah, selawat atas baginda muhammad, dan keluarganya

11 May 2013

selamat hari ibu 2013

assalamualaikum people

hari ni merupakan hari yang ermmm....banyak berkaitan...

pertama selamat hari ibu buat mama tercinta Puan Rahimah...

last gudluck football game buat encik Love...




nyte !!

9 May 2013

jyeahh !!

assalamualaikum people

ALHAMDULILLAH....baru je lepas telefon adik aku yang ada dekat perlis...hemm...suara dia dah ok..no drama air mata..aku taw aku bukanlah seorang penasihat yang bagus dan kakak yang solehah sangat..tapi aku tetap akan menjalankan kewajipan aku sebagai seorang kakak yang telah di amanahkan oleh Allah yang menyuruh aku untuk menjaga adik adik dan keluarga..sebab aku kan anak sulung..jadi akulah lelaki akulah perempuan..aku lah abang aku lah kakak..i must protect my family....!!
so bila adik aku telefon (walaupun sebenarnya kitorang selalu bercakaran bila berjumpa..tapi biasalah, adik beradikkan), so bila dia telefon aku dan dengar suara dia macam sedih semacam, aku mestilah risau (tapi tak tunjuk dulu..EGO ok)..then menjadi pendengar setia...bila muncul klimaks, dia menangis (guwa sentap !!), so aku as a kakak....aku hanya mampu menjadi penasihat, pesan itu pesan ini..kuatkan semangat dia..jangan bagi dia putus asa....and now alhamdulillah, even result dia biasa biasa...aku happy ok...eh biarlah adik aku bingai slow loading pown..janji dia usaha...aku tak kisah pown..sebab aku pown sama taraf je dengan adik aku..tak lah sebijak orang lain..tapi masih mampu berpuas hati dengan pencapaian sendiri...korang, xsalah bila diri sendiri loading..aku mengaku, aku manusia paling loading dan boleh dikategorikan sebagai student yang lemah dan low..tapi setiap orang ada kelebihan masing masingkan...apa kelebihan aku?? rasanya tak perlu show off....dan aku taw korang pown ada kelebihan amsing masing jugak..sama seperti adik aku...
adik dont give up and go fight !! u should continue and dont look back..!! (macam kelakar je kalau adik baca)

...

assalamualaikum people

kenapa kebahagiaan Allah pinjamkan sementara?? kenapa aku rasa lain macam sangat..rasa macam nak menangis pown ada..tapi aku tak tahu puncanya...oh nisa please dont drama...
atau aku sentiasa terfikir akan hal semalam?? wait bukan hal politik tapi ada satu hal iaitu masalah hati...
nak tanya, masih ada lagi ke lelaki yang malu untuk ungkapkan perkataan "sayang"??? hemm... tapi kenapa dia nak malu..kalau dah betul sayang just say it..not keep it...but its not important...
patot lah aku rasa sedih..rupanya adik aku, tengah dalam keadaan sedih..sedih dan takot untuk melihat keputusan exam...ya Allah KAU berikanlah keajaiban buat adik aku...semoga result dia kali ni ok dan lulus dengan cemerlang...
to little sista, sejauh mana kau berada..ingatlah Allah sentiasa ada bersama kita dik..jangan pernah lupakan solat, jangan pernah putuskan perhubungan dengan Allah dan family..tak kiasah apa sahaja result kau, itu adalah usaha kau...jangan pernah takut nak melihat result....sebab tak semua orang yang berjaya akan mendapat pekerjaan yang hebat..kau bertuah dik, hanya dengan result kau yang tak seberapa masa SPM dulu, kau akhirnya dapat sambung ke peringkat diploma dan masuk ke Universiti....
so please dont cry sista...i will always with you